Warzywa stanowią nieodłączny element każdej zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Nie ukrywajmy jednak, że nie wszyscy są fanami warzyw, co najczęściej jest wynikiem ich smaku lub kwestii finansowych. Nawet jeżeli towarzyszą nam przykre wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to na naszym talerzu lądowały na siłę warzywa serwowane przez naszych rodziców – pamiętajmy, że odbywało się to tylko i wyłącznie w trosce o nasze zdrowie. Warzywa są bowiem źródłem wielu cennych witamin i związków mineralnych, bez których nasz organizm nie byłby w stanie poprawnie wartościować. Oczywiście – ich zamienniki znaleźć można w wielu innych produktach, nie oznacza to jednak, że z warzyw należy rezygnować. Jak więc przekonać się do ich spożywania, jeżeli dotychczas było nam to zwyczajnie nie w smak?
Odpowiednie przygotowanie.
Sporo osób zniechęca się do warzyw przez to, że te zostają nieprawidłowo przygotowywane. Przez przygotowanie mamy tu na myśli poddanie ich obróbce termicznej – wiele warzyw można spożywać na surowo, jednak ich upieczenie, ugotowanie czy usmażenie w diametralnym stopniu sprawia, że te całkowicie zmieniają na smaku. Warto więc poeksperymentować, być może znajdziemy metodę ich przyrządzenia, która sprawi, że w warzywach się zwyczajnie zakochamy.
Używaj dodatków.
Użycie ulubionych przypraw, sosów lub innych dodatków to doskonały sposób na to, by w znaczącym stopniu poprawić smak przygotowywanych warzyw. Co równie istotne, warzywa są w większości przypadków na tyle uniwersalnymi produktami, że potrafią dobrze znieść nawet błędy początkujących kucharzy. Pamiętajmy również o tym, że nie muszą być one stanowić głównego składnika przyrządzanego dania, a jedynie jego bazę lub istotny element.