Fale Dunaju to naprawdę ciekawe ciasto, które świetnie się prezentuje i obłędnie smakuje, a do tego łatwo je przygotować. Dziś podpowiemy Wam, jaki je zrobić i na co zwrócić uwagę.
Fale Dunaju – jak je przygotować?
Fale Dunaju to ciasto, które łączy w sobie kilka warstw. Dodatek owoców sprawia, że uzyskuje się efekt fal. Na początku należy przygotować ciasto ucierane. Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki temu lepiej się połączą. Potrzebować będziemy 350 g mąki pszennej, najlepiej wcześniej ją przesiać. Dodajemy do niej 3 jajka, szklankę cukru, pół szklanki oleju i pół szklanki mleka. Wszystkie składniki miksujemy do czasu powstania gładkiej masy. Z powstałego ciasta odkładamy ok. 1/4. Do takiej ilości masy dodajemy 3 łyżki kakao i odkładamy jedno i drugie ciasto na bok. Po około 10 minutach pierwszą warstwę jasnego ciasta wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, następnie wylewamy ciemną masę i umieszczamy w niej wiśnie. Można wybrać te mrożone albo owoce z kompotu. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut.
Jak przygotować masę budyniową?
Gdy ciasto się piecze, możemy przygotować masę budyniową. Oczywiście można pójść na skróty i po prostu ugotować budyń z paczki, ale gwarantujemy, że ten domowej roboty jest zdecydowanie smaczniejszy.400 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie do 200 ml mleka dodajemy 4 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, a także łyżkę cukru waniliowego oraz łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, wlewamy mleko z mąką i energicznie mieszamy.. Domowy budyń gotujemy na małym ogniu, do czasu aż zgęstnieje. Pamiętajcie, by od czasu do czasu przemieszać masę. Do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy kostkę masła i całość miksujemy do czasu uzyskania puszystego kremu.
Jak przygotować polewę czekoladową?
Gdy ciasto wystygnie, nakładamy na nie masę budyniową i umieszczamy w lodówce na ok. godzinę. Po tym czasie możemy oblać je masą czekoladową. Przygotowanie polewy jest bardzo proste. Wystarczy tylko do 100 g masła dodać 2 tabliczki czekolady i gotować do czasu połączenia składników. Możecie zapoznać się z listą składników i przepisem na Fale Dunaju na stronie: https://zioloweherbaty.pl/fale-dunaju-przepis-siostry-anastazji/. Warto też spróbować sernik królewski siostry Anastazji – zioloweherbaty.pl. Do dań głównych odpowiednie będą buraczki z papryką siostry Anastazji.